torsdag 3 februari 2011

Moderna språk

Vi diskuterade olika sidor på internet att använda i undervisningen, och uttryckte ett behov av att få träffas och utbyta idéer, tips, erfarenheter.
Lexin - bildteman har en bra sida för spanska (och även engelska), där man kan se bilder och höra orden. Tyvärr finns inte franska.
Vi pratade även om de språkprogram som håller på att installeras på elev-datorerna, med tal och bilder. Detta tror vi kommer kunna användas på ett mycket bra sätt i undervisningen.
Möjligheten att göra film på lektionerna diskuterades. Temat sagor skulle kunna fungera, genom att låta eleverna ta ut fakta ur texten och återberätta via filmmediet. Vi tog även upp aspekten om alla elever klarar detta? Blir det rättvist om vissa klarar och andra inte?
Möjligheten att spela in en nyhetssändning, där eleverna får prata spanska och läsa upp nyheter och väder, diskuterades även.
Vi talade även om det positiva i att lägga upp LPP:na som Powerpoint för att tydliggöra målen i ämnena för eleverna. Det blir överskådligt och lättillgängligt.
Slutligen pratade vi om hur vi kan komma undan de många papperskopiorna och om vikten av att spara in på papper. Hur gör vi? Kan glosförhör via powerpoint/worddokument vara lika lärorika?
Det handlar om att ta små steg – att vi successivt lär oss att sätta in bilder i prov/dokument, förbättra layout i dokument. Något som känns som ett steg i rätt riktning är även möjligheten attkunna lägga upp dokument och komma i kontakt med gruppen via internet (Wikispaces?/Klassblogg?).
Slutligen upptäckte vi en bra sida – www.glosor.eu – för språklärare. Kolla in den!
/Lotta, Ida och Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar